Mănăstirea Adam,
Comuna Drăgușeni, Județul Galați
Cercetare arheologică preventivă - 2006
Cercetarea arheologică preventivă, desfășurată în anul 2006, la Mănăstirea Adam a avut ca obiectiv degrevarea de sarcina istorică a unei suprafețe de aproximativ 600mp, pentru ridicarea unei noi construcții multifuncționale pe latura de est a promontoriului "Apărătura", la nord-est de actuala biserică. Obiectivul este înscris în Lista Monumentelor Istorice la poziția GL-II-m-B-03073 și în conformitate cu legislația existentă s-au realizat cercetări arheologice preventive în vederea descărcării de sarcină istorică. Cercetarea a fost realizată de Muzeul de Istorie din Galați, activitatea fiind coordonată de arheologii Mircea Nicu și Costel Ilie.
La suprafața solului pot fi sesizate resturi de cărămidă provenind de la diferite construcții, în diferite puncte din incinta mănăstirii, precum și zonele de înhumări, de pe laturile de nord și de sud ale bisericii, cu morminte încadrate cronologic de la începutul secolului al XIX-lea până la mijlocul secolului al XX-lea.
Cercetarea arheologică a fost realizată prin practicarea a 12 unități de cercetare și informare stratigrafică, secțiuni și casete de diferite dimensiuni.
Au fost puse în evidență urme ale vechilor chilii și a bisericii vechi, la de nord-est de biserica actuală, constând în surprinderea zidurilor de fundație ce provin de la acestea. Aceste construcții au funcționat începând cu secolul al XVII-lea, până către mijlocul secolului al XVIII-lea, biserica veche și în secolele XIX și XX, locuințele destinate viețuitorilor mănăstirii. Au mai fost descoperite un număr de opt gropi menajere, datate pe baza materialului recoltat în secolele XIX și XX, precum și patru morminte datate în secolele XVIII și XIX.
În urma cercetărilor efectuate în situl Mănăstirea Adam, au fost puse în evidență ziduri de fundație ce provin de la o biserică mai veche, probabil prima biserică din piatră și cărămidă construită la Adam, în secolul al XVII-lea. Viitoarele cercetări arheologice sperăm că vor pune în evidență întreg ansamblu religios, constituit din construcțiile anexe ale mănăstirii, vechea biserică, precum și necropola localizată la sud de aceasta, din care au fost dezvelite doar patru morminte.
Zona unde au fost depistate urmele bisericii vechi din secolul al XVII-lea, poate fi protejată în vederea conservării in situ a monumentului arheologic și includerea acestuia în lista monumentelor istorice. Prin amenajarea unui muzeu de sit, cu folosirea materialelor arheologice descoperite, se poate crea un punct de interes și de atracție pentru vizitatori și pelerini.